dinsdag 26 maart 2019

Word ik ooit nog de oude? Nee sorry......

www.praktijkbloom.com
Kees zit huilend bij mij in de stoel. Langzaamaan begint het bij hem door te dringen wat een burn-out eigenlijk is en hoe het heeft kunnen gebeuren bij hem. Ik geef hem alle tijd om deze eerste emoties rustig te doorleven. Het is ook best even een reality-check als je ontdekt hoe je jarenlang roofbouw hebt gepleegd op je lichaam, hoe je keer op keer over je grenzen heen bent gegaan. In het begin van de therapie ben je ook nog heel erg emotioneel leg ik hem uit, als hij zich verontschuldigd voor zijn tranen. Je bent zo uitgeput, moe, op. Dan lukt het gewoon niet meer om alles binnen te houden. Tranen zijn woorden die over je wangen rollen, laat maar lekker gaan. Mensen huilen niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk zijn geweest! Hij moet glimlachen om mijn tegeltjes wijsheden.

Denk je dat ik ooit nog weer de oude word, vraagt hij hoopvol…Ik schud nee. Hij kijkt me vragend aan, nee? Nee, dat denk ik niet, bevestig ik hem. Ik hoop het ook niet…en dan leg ik hem uit dat als hij weer gaat doen wat hij deed…hij ook gaat krijgen wat hij kreeg (nog maar weer eens zo’n quote). Een burn-out is een keihard signaal dat het pad dat je tot nu toe koos te bewandelen je vanbinnen aan het uitputten was. Nu lig je met je gezicht plat op de grond onderin het dal. Samen staan we op en klimmen we er weer uit, maar heel belangrijk is dat we boven je oude “ik” uit gaan stijgen. Dat je nieuwe copingsstrategieën gaat ontdekken en nieuwe tools kan inzetten om ervoor te zorgen dat je nooit meer een burn-out krijgt.

 Word je weer de oude? Echt niet! Je wordt de versie 2.0 van jezelf. Ik zou bijna zeggen “gefeliciteerd met je burn-out”. De tijd van roofbouw is voorbij, van opstapelen en moeten volhouden. Vanaf nu ga je bouwen aan een beter leven, een stabielere versie van jezelf. Ik wil je daar heel graag bij helpen. Laten we beginnen met een crisisplan voor de eerste weken….
 
www.praktijkbloom.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zou dat de sleutel van liefde zijn?

Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt en het is een doordeweekse middag. Ik zit met mijn zoon op een terrasje te genieten van een i...