vrijdag 3 mei 2019

De bomen en het bos-keuzestress in de wereld van therapie en coachingwww.praktijkbloom.com
Sanne belt me op nadat ze mijn website heeft bekeken. Ze weet niet goed of ik nou de juiste persoon ben om haar te helpen.  Al een hele tijd voelt ze zich doodmoe. Een soort vermoeidheid dat je niet weg slaapt, legt ze uit. Ze was ermee naar de huisarts gegaan en die heeft haar bloed laten testen. Daar kwam niks uit; geen pfeiffer, geen ijzertekort, suikerziekte of iets anders. Nu het niks fysieks is, noemt de huisarts het stress-gerelateerd. “Wat beter voor jezelf zorgen” is dan ook zijn advies. Als ze vraagt wat hij daarmee bedoeld precies komt hij met haar (lichte) overgewicht- gezonder eten, regelmatiger slaappatroon (ze werkt als verpleegkundige met wisseldiensten)-hoe moet ze dat in hemelsnaam vormgeven- en dat ze misschien een sport kan gaan oppakken. Anne is zeer teleurgesteld in haar huisarts. “Hij luisterde niet eens echt naar mijn verhaal”. Ik vertel haar dat huisartsen daar helaas ook niet de tijd voor hebben, om een intake van 1,5 uur te doen om tot een volledig plaatje te komen van wat er nu precies speelt.
Sanne is het internet op gedoken. En gaan zoeken naar een psycholoog. Want een huisarts helpt je als eerste bij lichamelijke klachten en een psycholoog bij geestelijke klachten, zo redeneerde ze. Al snel merkte ze dat de verschillende psychologen in de omgeving het hebben over persoonlijkheidsstoornissen, depressies, verslavingsproblematiek of angsten en fobieën. Ze kon hier begrip voor haar “simpele vermoeidheid” niet echt in terugvinden.
Dan misschien in therapie dan…maar voor welk probleem? Ze kwam terecht in een wirwar van sites waarbij termen werden gebruikt als psychotherapie, integratieve coaching, Cliëntgerichte psychotherapie, Cognitieve therapie, Contextuele therapie, Counseling, Directieve therapie, holistische benadering, EMDR, psychosynthese, EFT, Gestalttherapie, haptonomie….
Ze werd al moe bij de gedachte dat je je eerst moet verdiepen in wat welke vorm nou precies voor je doet en welke ze dan moet kiezen. Ook schrok ze van de prijzen die sommige therapieën kosten. Ze had al nagevraagd dat haar ziektekostenverzekering niet meebetaald. Dan had ze een aanvullend pakket moeten hebben met 4 sterren en dan zou ze 3 sessies vergoed krijgen.
Mijn site kwam ook voorbij in haar zoektocht. Ze vond het lekker simpel en straight forward. Geen verhaal over ingewikkelde therapievormen, maar als eerste de vraag “ In welke situatie herken jij je het meeste?” met vervolgens “Dan kan ik dit en dit voor je betekenen”. Vandaar dat ze mij nu belt voor advies.
Ik bedank haar voor haar telefoontje en vertel dat ik heel goed kan begrijpen dat al die verschillende vormen het er niet gemakkelijker op maken. Dat ze door de bomen het bos niet meer kan zien. Nog weer een dingetje erbij: Keuzestress!
Ik leg haar het volgende uit:

Vaak uiten psychische klachten zich als eerste op een fysieke manier. Je lichaam geeft je eigenlijk aan dat er in koppie iets niet goed zit. De psychische overbelasting komt eruit door lichamelijke klachten; vermoeidheid, hoofdpijn, schimmelinfecties, eetbuien, eczeem, trillen, lusteloosheid, hyperventileren, onbestemd gevoel...noem maar op.
 Om daarmee naar de huisarts te gaan is een goede eerste stap. Hij kan lichamelijke oorzaken uitsluiten en al snel concluderen of het waarschijnlijk om een ernstigere geestelijke aandoening gaat, zoals een diepe depressie, een verslavingsprobleem en persoonlijkheidsstoornis. Bij dit soort gevallen ga je door naar een psycholoog, de huisarts geeft je een verwijzing mee en vaak krijg je hiervoor enkele sessies vergoed van je zorgverzekering.

In alle andere gevallen wordt je niet echt doorverwezen omdat je niet geestelijk “ziek” bent. Je moet eigenlijk jezelf gaan afvragen wat er met je aan de hand zou kunnen zijn. Helaas schrijven huisartsen nog steeds snel antidepressiva voor…een soort pil waardoor je je fijner gaat voelen, of in ieder geval iets minder ellendig! Er komt een blokkade tussen jou en je gevoelsleven. Maar dit lost niks op natuurlijk, het bestrijd symptomen, geen oorzaken en heeft ernstige bijwerkingen!

Wat kan er met je aan de hand zijn?
·         Ernstige stress/richting burn-out of mss zelf al wel echt burn-out
o    Lange roofbouw gepleegd op je lichaam en geest
o    “ineens” is het op – alsof er iets knapt (burn-out moment)
o    Uitputting voorop
o    Angst/hyperventileren
o    Verstoring van de energiebalans
o    Wil wel-maar kan niet meer
o    Kan wel blij worden van iets
o    Wil graag begrip en steun van anderen

·         Overspannen of overwerkt
o    Vaak 1 aanwijsbare oorzaak-een gebeurtenis die je niet trekt
o    Uitputting staat niet voorop, maar labiliteit en een opgejaagd gevoel

·         Depressief
o    Stemmingsstoornis-moedeloosheid voorop
o    Kan wel-maar wil niet
o    Overal negatieve stemming over
o    Terugtrekken van mensen-isolement
o    Onvermogen te genieten-denken aan dood

·         Getraumatiseerd
o    Je hebt erge dingen meegemaakt die je niet hebt verwerkt
o    Dit kan al in een ver verleden zijn die nu weer worden getriggerd
o    Angst, blokkade, labiliteit zijn kenmerken

·         Combinatie van deze
o    Van een onverwerkt trauma kan je depressief raken
o    Van overspannenheid raak je uiteindelijk burn-out

Zeer basic uitgelegd kan ik het volgende zeggen;
Therapie= verwerking en verandering
Voor depressie en traumaverwerking heb je psychotherapie nodig. Kenmerken van een therapeut is dat ze terugkijken naar het verleden en kijken hoe de klachten zijn ontstaan. Ze bieden je verschillende therapievormen voor verwerking en veranderen van je gedachtes zodat je de wereld om je heen beter aankan.
Coaching= inzicht en ontplooiing van wat je in je hebt
Voor stress, burn-out en overspannenheid ben je beter af met coaching. Je huidige situatie is niet je gewenste situatie. De coach gaat met je opzoek wie je ten diepste bent, wat je kan en wat je nu echt wil! Dan wordt er gezocht naar blokkades die je in de weg staan om daar te komen. Gedachtes, gevoelens, overtuigingen. Samen wordt er een plan van aanpak gemaakt om je doelen te bereiken en je wordt de weg erheen gecoacht. Vaak is dit een aanpak van je hele leven; eten, slapen, bewegen, ontspannen, relatie, vriendschap, weerbaarheid, competentieontwikkeling, balans werk en privé, omgaan met taakomvang en werkdruk ed.

Ik doe altijd eerst een intake en luister aandachtig naar jouw verhaal. Ik zal je vragen stellen ter verduidelijking tot ik het plaatje aardig compleet heb. Daarna ben ik heel eerlijk of jouw hulpvraag past bij wat ik te bieden heb. Zo niet dan verwijs ik je door naar collega hulpverleners met de juiste expertise waarbij ik denk dat jij beter geholpen kan worden.

Sa
nne is blij met mijn duidelijke uitleg!  Ze wil graag een intake met me doen en we maken een afspraak. Drie dagen later zit ze bij me op de bank en al snel wordt duidelijk dat ze al tijden voelt dat ze haar werk niet aankan. Alle passie is weg, het is één grote last. Maar ze kan niks anders dan verplegen zegt ze, wat moet ze in hemelsnaam dan gaan doen? Wie wil haar nou hebben, een uitgebluste verpleegkundige? Nou, dat is een hulpvraag waar ik prima mee uit de voeten kan! Samen gaan we van start, knokken naar beter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zou dat de sleutel van liefde zijn?

Het is heerlijk weer, het zonnetje schijnt en het is een doordeweekse middag. Ik zit met mijn zoon op een terrasje te genieten van een i...